4.7: „Destinderea” Fişierelor de Metadate

Tipurile de fişiere specifice bazelor de date pentru metadate precum MARC, CDS/ISIS, BibTex, Refer şi Procite pot fi importate în Greenstone, dar metadatele acestora nu pot fi văzute sau editate în Interfaţa Bibliotecarului. Pentru a vedea şi edita metadatele, va trebui să vă întoarceţi la programul care a generat fişierul.

„Destinderea” unui fişier de metadate al unei baze de date împarte conţinutul acestuia în înregistrări individuale, care prezintă metadate vizibile şi editabile. Acest proces este ireversibil: fişierul de metadate original este şters.

Directoarele care pot fi destinse au o pictogramă verde în arborele colecţiei. Pentru a destinde unul, apăsați clic dreapta şi optaţi pentru „Destinde baza de metadate”. O fereastă popup arată opţiunile care privesc procesul de destindere. Prima opţiune („extensie”) specifică extensia necesară destinderii. În cele mai multe cazuri, doar un singur plugin va procesa un anumit tip de fişier, dar în unele cazuri, acolo unde diferite tipuri de fişiere partajează aceeaşi extensie, pot fi două pluginuri care să proceseze fişierul care necesită respectiva extensie. Opţiunea „codarea_intrărilor” poate fi utilizată pentru a specifica codarea bazei de date. Opţiunea „set_de_metadate” specifică setul de metadate al cărui câmpuri generate prin destindere ar trebui să fie completate. Dacă nu este specificat niciunul vi se va cere ce trebuie făcut cu fiecare câmp din baza de date: adăugaţi-l ca pe un nou element la un set de metadate existent, fuzionaţi-l cu un alt element sau pur şi simplu ignoraţi-l.

Atunci când este destins un document este creat un document gol pentru fiecare înregistrare, iar metadatele înregistrării sunt atribuite documentului. Acestea sunt denumite folosindu-se numere precum 000001.nul, 000002.nul etc. Dacă este setată opţiunea „document_field” (câmpului rezervat numeleui fişierului bazei de date), valoarea acestui câmp, dacă aceasta există, va fi utilizată pentri a denumi fişierul. Procesul de destindere va încerca, de asemenea, să descarce fişierul şi să-l folosească în locul unui fişier gol. Opţiunile „document_prefix” şi „document_suffix” pot fi utilizate pentru a construi un URL valid cau calea la un fişier pornind de la valoarea lui document_field. Opţiunea „records_per_folders” poate fi utilizată pentru a grupa înregistrările destinse în subdirectoare. Dacă baza de date este foarte mare, folosirea acestei opţiuni va accelera editarea subsecventă a metadatelor.

Capacitatea de destindere este determinată de extensia fişierului. În unele cazuri, fişierele pot fi etichetate incorect ca expandabile dacă acestea au aceeaşi extensie precum fişierele care pot fi destinse. De exemplu, plugin-ul ProCite procesează fişierele având extensia .txt, dar marea majoritate a fişierelor .txt sunt de fapt fişiere text simple şi nu fişiere ProCite.