4.1: Panoul de Colectare

Această secţiune introduce zona de Colectare folosită pentru a selecta care fişiere să fie incluse în colecţia construită. Interfaţa Bibliotecarului porneşte cu zona de Colectare. Pentru a se întoarce la acest panou, apăsaţi pe opţiunea "Strânge " direct mai jos de bara de meniu.

Cele două zone mari denumite „Spaţiu de Lucru” şi „Colecţie” sunt utilizate pentru a muta fişierele în cadrul colecţiei proprii. Acestea conţin „arbori de fişiere” care reprezintă fişiere şi directoare.

Selectaţi un element din arbore prin apăsarea pe acesta. (Există şi alte căi; vezi mai jos). Daţi dublu-click pe un director, sau un singur click pe simbolul de deschidere de lângă, pentru a extinde (sau constrânge) conţinutul său. Apăsaţi dublu-click pe un fişier (sau click dreapta şi selectaţi "Deschide într-un program extern ") pentru a-l deschide folosindu-se programul de aplicaţie asociate (vezi Asocierile fişierelor).

Arborele fişierelor din Spaţiul de Lucru arată sursele de date disponibile Interfeţei Bibliotecarului -- sistemul local de fişiere (fiind incluse hard discul şi CD/DVD-ROM-urile), conţinutul colecţiilor Greenstone deja existente şi zona de preîncărcare (cache) a fişierelor descărcate. Aceste fişiere pot fi copiate şi vizualizate, dar nu pot fi mutate, şterse sau editate cu excepţia celor descărcate, care pot fi şterse. Puteţi naviga în acest spaţiu pentru a căuta fişierele dorite a fi incluse în colecţie.

Arborele Colecţiei reprezintă conţinutul colecţiei până în acest moment. Iniţial acesta este nepopulat.

Se pot redimensiona spaţiile prin poziţionarea cursorului mouseului peste bara gri care separă arborele (în acest moment se schimbă forma cursorului) şi se trage.

La partea inferioară a ferestrei există o zonă de stare care arată progresul acţiunilor implicând fişierele (copiere, mutare şi ştergere). Acestea pot să ia ceva timp pentru a fi încheiate. Butonul „Stop” opreşte orice acţiune care se desfăşoară în mod curent.

Două butoane mari ocupă colţul dreapta jos al ecranului. „Director Nou” având imaginea unui director are ca efect crearea de noi directoare (vezi Crearea Directoarelor). „Şterge” având imaginea unui coş de gunoi, elimină fişierele. Apăsând pe butonul Şterge va avea ca efect eliminarea oricăror fişiere selectate din arborele de fişiere al colecţiei. Alternativ, fişierele pot fi şterse prin tragerea acestora peste butonul Şterge.

Pentru a selecta câteva elemente în serie, se selectează pe primul, se ţine apăsată tasta [Shift] şi se apasă pe ultimul - selecţia va considera toate elementele dintre. Selectarea de elemente non-secvenţiale se ţine apăsată tasta [Ctrl] în timp ce se face selecţia. Aceste două metode sunt folosite împreună pentru a selecta grupuri de elemente neadiacente.